W E L C O M E | Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat para pembaca senyap dan aktif. Aku ingin mengucapkan jutaan terima kasih buat pembaca yang sudi menggerakkan jari-jemari halus menekan tetikus semata-mata mahu menjenguk, membaca dan memberikan komentar dalam blog yang sederhana ini.

P E R H A T I A N | Penulisan dalam blog ini telah menggunakan bahasa yang tidak baku secara total dan masih berstruktur. Jika bahasanya bukan pilihan anda, maka penulis ingin menyarankan agar saudara/saudari mula berganjak daripada menjenguk atau membaca blog ini sebelum penyakit Pembenci atau istilah lain ialah Haters mula menular di dalam blog ini. Sekian dan Wassalam.

P E N U L I S | Ameelia merupakan seorang penulis blog amatur yang telah melibatkan diri dalam bidang penulisan blog selama 8 tahun. Penulisan blog adalah berkaitan dengan liku-liku kehidupannya sebagai seorang hamba Allah, anak, kekasih, guru di pedalaman, pelajar dan pelukis amatur. VIEW

March 28, 2014

Masalah Komunikasi?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


It's been awhile I haven't post any entry in this blog. I was busy with my practicum, which I've been a practical teacher for a whole tree months. It's really exhausting. 

Okay, sambung dalam bahasa Melayu la. English aku bukan terer mana pun, lintang-pukang ada la. Kalau tulis lebih-lebih nanti, habuk apa pun orang takkan faham ape benda la yang aku tulis. Hari ini nak tulis benda simple-simple je, tiada penulisan secara baku. Bukan apa, kadang-kala bosan juga bila penulisan terlalu skema yang teramat. Aku rasa orang baca tajuk pun terus out daripada blog ni.


Ah lantak, tak kisah semua benda tu. Hari ni penulisan aku agak open sikit, tiada selindung-selindung dan aku jujur dengan diri sendiri. Aku nak cerita pasal kelemahan aku. Kelemahan apa? Hahh, kelemahan dalam komunikasi. Aku rasa aku ni spesis manusia yang susah nak dibawa bersembang dengan orang tak dikenali. Aku ni selalu je senyap bila orang bersembang, cuma menjadi pendengar sahaja. Kalau orang yang lebih tua macam kakak-kakak tu lagi la aku tak reti nak masuk macam mana. 

Kalau nak sembang dengan orang laki, hurm, alamat sampai esok la aku membatu takkan bercakap dengan lelaki tu. Lagilah teruk, I'm telling you. Even dengan bapa sedara sendiri pun aku susah dan jarang nak keluarkan suara, sedara-mara lelaki, abang sedara semua. Haah, macam tu sekali uols. Kawan-kawan classmate dulu ada yang aim aku budak sombong sebab tak tegur dengan depa. Tapi lama-lama bila dah 5 tahun setengah jadi classmate, barulah boleh huhahuha dengan depa. Secara jujur, aku ni cepat kekok, atau dalam perkataan lain 'awkward' dengan orang lelaki yang aku tak berapa nak rapat sangat. 

Aku mudah berasa malu, kekok, rasa cemas, takut, gelabah dan sebagainya - semua perasaan ini bermain dan berada dalam diri aku secara serentak dalam satu masa bila berhadapan dengan seorang lelaki yang aku tidak berapa nak kenal sangat atau yang tidak rapat, tidak kiralah secara face-to-face mahupun tidak. Sebab itulah dalam kebanyakkan kes aku rasa janggal nak bersembang dengan orang lelaki, dan asyik berdiam dan mendiamkan diri. Bila orang tu tanya, aku jawab sepatah dua patah. 

Memang tak boleh nak bebel panjang beb. Bukan tak nak cakap dengan manusia itu, tapi entah kenapa aku tak boleh nak bercakap, macam blank. Tambah-tambah bila nak bercakap dengan orang yang aku minat, lagi susah nak bercakap. Kadang-kala aku boleh jer bercakap dengan orang lelaki yang aku tak kenal, tapi ada certain keadaan aku memang tak boleh nak bercakap dengan orang laki. Tak tau pasal apa. 

Lagi bertambah awkward bila aku berjumpa atau bersms dengan seseorang yang dikenenkan. Dikenenkan oleh kawan-kawan, ala macam nak jodoh-jodoh. Maklumlah umur macam 'akak' ni memang umur orang pakat-pakat semua nak merasa jadi bini. Sebenarnya dalam kes aku ni, even aku tak mau pun termasuk dalam kategori tu, semua orang dok pakat bising kata aku ni tak reti-reti nak move on dan seangkatan dengannya. Oh well, sekali terima dan berkawan pun still tak boleh nak menjadi. Sebab apa? Hahh, sebab tak boleh nak bercakap punya pasal la. 

Entah la, aku rasa sampai bila-bila aku ada masalah ini. Bukan tak nak usaha, cuma segan dan tak tau nak usaha macam mana. Kalau nak sembang dengan orang sepatah dua kata tu boleh la, tapi nak sembang melarat-melarat tu memang takkan menjadi. Kadang-kala teringin jugak ada kelebihan dalam komunikasi ni, boleh bersembang dengan semua orang, dan pelbagai lapisan masyarakat. I believe it would be great sangat-sangat bila kita boleh bercakap dengan semua orang. Tapi apakan daya, aku ni spesis tak reti bersembang. *sigh*

Okay la, setakat situ sajalah aku mengeluh. sekian dan wassalam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...